woensdag 23 februari 2011

Afghanistan niet eerder zo onveilig sinds val Taliban in 2001

De veiligheidssituatie in Afghanistan was niet eerder zo slecht sinds het bewind van de Taliban eind 2001 werd afgezet. Een groot deel van het land is ontoegankelijk voor hulpverleners en er vallen recordaantallen doden onder buitenlandse militairen en Afghaanse burgers.

Dat heeft Robert Watkins, de vertrekkend plaatsvervangend gezant van de VN voor Afghanistan, gezegd tijdens een persconferentie in Geneve. Er is een ongelofelijke toename van aanvallen van opstandelingen van 66 procent tussen 2009 en 2010.

VN-agentschappen hebben op dit ogenblik maar toegang tot 30 procent van het land om hulp te verlenen. In 30 procent van het land is het onvoorspelbaar moeilijk, en er is vrijwel geen toegang tot de andere 40 procent.

Niet eerder kregen hulpverleners in Afghanistan zo veel aanvallen te verduren.

Hij zei dat de toegankelijkheid van het land voor hulpverleners de afgelopen twee jaar is verslechterd, en dat de toeloop van buitenlandse troepen de veiligheidssituatie niet heeft verbeterd.

De versterking van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht heeft ertoe geleid dat opstandelingen naar andere gebieden trekken waar ze niet eerder werden gezien.

De Canadees zegt: “Ik denk dat het eerlijk is om te zeggen dat de veiligheidssituatie in het land op dit moment het slechts is sinds het vertrek van de Taliban.”

Hij vervolgt: “We hebben het hoogste aantal doden geteld, 711, afgelopen jaar aan de kant van de NAVO. We hebben het aantal burgerslachtoffers verder zien toenemen. En opnieuw is dit tussen 2009 en 2010 toegenomen met ongeveer 20 procent.”

Robert Watkins is bijna twee jaar plaatsvervangend Speciaal Gezant voor Afghanistan geweest van VN-chef Ban Ki-moon.

In juni 2008 beweerde de NAVO nog dat de Taliban hun opstand niet kunnen uitbreiden naar “nieuwe gebieden” in Afghanistan.

Zie ook:
Aanvulling: Veiligheidssituatie in Afghanistan in oktober 2008
Recordaantal burgerslachtoffers in 2010