zondag 5 juni 2011

NAVO en VS boeken geen vooruitgang in Afghanistan, geweld verder geëscaleerd

Het aantal aanvallen in Afghanistan van gewapende oppositiegroeperingen is in het eerste kwartaal van 2011 met 51% toegenomen.

Dit toont aan dat de kracht van de opstandelingen niet beduidend is beïnvloed door de operaties van de buitenlandse troepenmacht in het land.

Dat blijkt uit onderzoek van de Afghanistan NGO Safety Office (ANSO). De ANSO verwacht dan ook dat 2011 het meest gewelddadige jaar wordt sinds ze in 2007 met het waarnemen van het geweld in Afghanistan is begonnen.

De aanvallen van opstandelingen zijn in het eerste kwartaal van 2011 met 51% toegenomen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar (p.8). Alleen al in maart werden in Afghanistan 1.102 aanvallen uitgevoerd door opstandelingen, een gemiddelde van 35 per dag.

Het blijkt dat een sterkere buitenlandse troepenmacht de opstandelingen niet heeft verzwakt.

Het uitvoerige document van de ANSO is hier te bekijken:
http://www.afgnso.org/2011/ANSO%20Q1%202011.pdf

Sinds Obama president is heeft hij tot twee keer toe ongeveer 30.000 extra troepen naar Afghanistan gedirigeerd. Eenheden daarvoor kwamen ook beschikbaar door de Amerikaanse terugtrekking uit Irak.

Eerder dit jaar maakten de VN al bekend dat Afghanistan niet eerder zo onveilig was sinds de val van het bewind van de Taliban eind 2001.