dinsdag 14 oktober 2008

Aanvallen in Afghanistan op zijn hevigst volgens Eide van de UNAMA

Kai Eide, de hoogste vertegenwoordiger van de VN in Afghanistan, heeft dinsdag aan de Veiligheidsraad van de VN verteld dat de dodelijke aanvallen in het land toenemen als de situatie verslechtert.

Het aantal gewelddadige aanvallen is de laatste maanden op zijn hoogst sinds 2002. De opstand spreidt zich nu ook meer over het land uit vanuit het zuiden en het oosten, aldus de leider van de UNAMA.

De situatie in Afghanistan verslechtert en de opstand heeft zich nu ook uitgebreid naar de provincies rondom Kabul.

“Aanvallen zijn daarnaast dodelijker geworden en er zijn meer aanvallen uitgevoerd tegen humanitaire doelen,” ze informeerde de Speciale Vertegenwoordiger van Secretaris-Generaal Ban Ki-moon de Veiligheidsraad in New York.

Tjjdens de maand Ramadan, de heilige vastenmaand van de moslims, nam het aantal aanvallen af waardoor een grote polio-inentingscampagne voor kinderen kon worden uitgevoerd.

Maar de huidige opleving van geweld laat zien dat er geen aanwijzingen zijn dat er opnieuw een afname is van de strijd in de winter, zoals elk jaar gewoonlijk is.

Eide vertelde aan de pers dat niet alles “doom and gloom” is en dat “de wisseling van posten in het kabinet van Karzai hem optimistisch stemt”.

Door deze actie toont Karzai volgens Eide aan dat hij de wil heeft om iets te doen aan sleutelvraagstukken die tot nu toe niet adequaat werden aangepakt.

Eide zei ook dat er andere positieve ontwikkelingen plaatsvinden, zoals een verbetering van de band tussen Afghanistan en Pakistan. Ze zien beiden de dreiging in van opstandelingen.

Pakistan had tot vorig jaar zomer een verbond met militanten in de grensregio met Afghanistan. In het voorjaar ging Islamabad opnieuw vredesbesprekingen aan met de Pakistaanse Taliban, die zich hierdoor meer konden concentreren op aanvallen in Afghanistan.

Eide zei dat andere redenen tot hoop de politieke veranderingen zijn in Afghanistan, waaronder de versterking van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de politie, en veranderingen binnen het ministerie van Landbouw.

In de landbouw moet er iets worden gedaan aan de voedseltekorten waardoor de economische groei kan worden gestimuleerd. Ook moet volgens Eide de onwettige productie van drugs worden tegengegaan.

Hij vertelde tijdens de samenkomst van de Veiligheidsraad dat als er verder kan worden gebouwd op de meer positieve trends, de huidige “negatieve atmosfeer vervangen kan worden door een van groter vertrouwen, war belangrijk is voor de Afghaanse bevolking en de donors”.

Het verhaal van Eide is niet helemaal nieuw. De VN, hulporganisaties en commandanten hebben al herhaaldelijk aangegeven dat de veiligheid steeds verder aan het verslechteren is. De ISAF-commandant wil daarom graag 12.000 tot 15.000 extra soldaten zien.

De Taliban zeiden vorig jaar al dat ze de druk op de hoofdstad Kabul op willen voeren omdat dit het centrum is van de macht.

Ondertussen is er dit jaar een record aantal dodelijke slachtoffers gevallen onder de buitenlandse militairen, de Afghaanse politie, hulpverleners en de burgers en waarnemers zeggen dat de veiligheid nog verder achteruit kan gaan.

President Hamid Karzai stelt de opstandelingen regelmatig voor om rond de onderhandelingstafel te gaan zitten, maar die zien daar niks in zolang er buitenlandse militairen in het Aziatische land zijn gestationeerd.

Zie ook
Top UN envoy warns deadly Afghan attacks on increase as situation worsens