donderdag 9 oktober 2008

Zeer ernstige situatie in Afghanistan volgens Amerikaanse veiligheidsdiensten

Amerikaanse inlichtingendiensten maakten donderdag bekend dat de situatie in Afghanistan in een neerwaartse spiraal verkeert. De Taliban-strijders bedreigen de stabiliteit in het land. De bewindsvoerders lijken nu echter wel te ontwaken.

Het volledige rapport, de National Intelligence Estimate (NIE), wordt pas na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november openbaar gemaakt, maar wel duidelijk is dat Afghanistan de verkeerde kant op gaat.

Een aantal regeringsfunctionarissen die het concept van het rapport hebben bekeken vertelden over de inhoud ervan aan de New York Times.

Problemen in het land worden veroorzaakt door aanvallen die steeds beter zijn voorbereid van militanten vanuit Pakistan, de drugsproblematiek en de corruptie binnen de regering van president Hamid Karzai.

Door opnieuw een ernstige verslechtering van de veiligheidssituatie wordt er nieuwe nadruk gelegd op onderhandelingen met de Taliban.

De CIA waarschuwde al langer dan twee voor een toename van het geweld en de wijdverbreide corruptie, en sommigen binnen de geheime dienst vinden dat het Witte Huis er te lang over heeft gedaan om te antwoorden op de waarschuwingen.

Een hoge voormalige CIA-officier, Henry A. Crumpton, schreef een aantal problemen in Afghanistan zelfs toe aan een “gebrek aan leiderschap” in het Witte Huis maar ook in Europese hoofdsteden. Beloften om Afghanistan weer op te bouwen na 2001 zijn nooit nagekomen.

Crumpton, die het concept van het rapport nog niet heeft gezien, zei in de New York Times dat de situatie “in Afghanistan slecht is en verslechtert” en dat functionarissen in Washington juist beginnen wakker te worden.

Hij zei: “Het heeft ze een lange tijd gekost om wakker te worden en het zich te realiseren, maar nu weten ze dat het zeer ernstig is.”

Hamid Karzai heeft de opstandelingen al verschillende keren verzocht om plaats te nemen aan de onderhandelingstafel, maar die weigeren dat zolang er buitenlandse soldaten in Afghanistan aanwezig zijn.

Afgelopen zondag zei de Britse commandant Mark Carleton-Smith van de Task Force Helmand zelfs dat de oorlog tegen de Taliban niet is te winnen.

De aanvallen van de opstandelingen kunnen volgens hem wel beperkt worden en dan moet het Afghaanse leger het overnemen.

Onlangs vroeg Carleton-Smith om 4.000 extra Britse manschappen, maar er komen er dit jaar nog slechts enkele honderden.

Ook Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, zei vorige maand dat de veiligheidssituatie in Afghanistan duidelijk is verslechterd.

Meer troepen
Bij het begin van ISAF Fase 3 op 31 juli 2006, waarbij de NAVO ook de verantwoordelijkheid voor het zuiden op zich nam en de Provinciale Reconstructie Teams daar overnam van Operation Enduring Freedom, zei een defensiedeskundige in Groot-Brittanniƫ dat er wel 80.000 troepen nodig zijn om alleen al de provincie Helmand te beveiligen.

Generaal David McKiernan, de opperbevelhebber van de ISAF, vraagt om vier extra Amerikaanse brigades. Daarvan zijn er al drie toegezegd. Het gaat hierbij om in totaal 12.000 tot 15.000 troepen.

Vorig jaar werden de NAVO-bondgenoten nog zwaar onder druk gezet om extra troepen te leveren, maar het lijkt er nu meer op dat de VS inzien dat ze deze manschappen zelf moeten gaan leveren.

Momenteel zijn er ongeveer 45.000 ISAF-soldaten in het land actief. Dat zijn er maar 2.000 meer dan in februari 2008. Al jaren vraag de NAVO om substantieel meer soldaten, maar de lidstaten komen er niet mee over de brug.

Russische generaals, die in de jaren tachtig een bloedige oorlog in Afghanistan uitvochten, zeiden een aantal jaar geleden al dat een oorlog in Afghanistan niet valt te winnen.

Maar NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer schreeuwt altijd woorden als: “NATO wil prevail”, maar het is zielig om hem steeds weer op te horen roepen meer troepen te sturen die maar niet komen.

Opvallend zijn verder nog te noemen uitspraken van de voormalige Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn, die vorig jaar verschillende keren beweerde “dat de Taliban met de rug tegen de muur staan”.

Afgelopen mei zei Maxime Verhagen, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, na een bezoek aan Afghanistan “dat hij er de veiligheid langzaam had zien verbeteren vergeleken met een jaar daarvoor”, toen hij ook een bezoek aan het land bracht.

Waarschijnlijk sliepen Berlijn en Verhagen ook, evenals hun collega's in het Pentagon en het Witte Huis?

Zie ook
VS sturen duizenden extra manschappen naar Afghanistan
Veiligheid in Afghanistan dramatisch verslechterd